Има две възможности, за да работи добре парламентът от тук нататък. Най-разумната е да се споразумеят Румен Радев и Росен Плевнелиев и да излъчат едно добро правителство. По-доброто за България обаче е една от политическите сили в Народното събрание да вземе мандата и да направи експертно правителство. Това заяви в предаването „Лице в лице” бившият служебен премиер и бивш кмет Стефан Софиянски.

По думите му това трябва да са патриотите, които имат обществено доверие и са постигнали много добър резултат. Ако те се разберат с БСП и ГЕРБ да направят едно експертно правителство, хубаво е кабинетът да бъде избран от парламента, защото в мандата си до януари парламентът ще бъде ангажиран с това правителство. Ако го назначат Плевнелиев и Радев, ще има едно чувство за неангажираност към него, допълни Софиянски.

По думите му политическата криза ни е ежедневие и то откакто сме член на ЕС. От 2007 г. до 2016 г. са 10 години, през които България е сменила шест правителства. Когато за 10 години смениш шест правителства за каква стабилност може да се говори.

Софиянски припомни, че безработицата през 2007 г. е била 200 000, стигнала е до преди две години до 410 000 безработни, а сега е слязла отново на нивата около 230 000. Не сме стигнали още нивото на 2007 г.

„Развитието на страната, ръстът на БВП е с много по-забавени темпове не само отпреди членството в ЕС, но за съжаление и от много страни, съпоставими с България, които след кризата постигнаха изключително високи темпове на растеж. Така че, ние не сме напускали политическата криза и аз не чувствам, че сме в нова, защото си свикнахме с нея”.

По думите му оттук нататък има спокоен и разумен изход, който трябва да даде нова мотивация и нови надежди, за да излезем от това забавено темпо на развитие. „Ние като че ли влязохме в ЕС и заспахме”, коментира Софиянски.

Според него два са проблемите в обществото в момента – първият са хората, които избираме, механизмите, по които избираме хората, защото непрекъснато пада доверието към управляващите от всички нива, от Министерски съвет, президенти и кабинети.

Президентът Стоянов имаше към 80% доверие а в края на мандата служебното правителство през 1997 г. имаше към 75% обществено доверие. Сега ние работим на нива 20% доверие към Народно събрание, допълни Софиянски.

„Механизмите, по които избираме хората, които да ни управляват, очевидно водят грешните хора до управлението на страната. Трябва да променим в конституцията механизма по който ние излъчваме затова е правилно да има силен мажоритарен елемент.

Вторият проблем е държавното устройство. В момента имаме Имаме 28 области сега, силна централизация на бюджета, тромава структура. Само 35 – 40% преразпределя държавата”.

Оттук нататък трябва да се потърси новото държавно устройство, каза Стефан Софиянски.

„В чл. 1 от Конституцията е записано – „България е република с парламентарно управление”. Просто този текст е сменяем - България е република със споделено управление. Второ изречение – управлението на страната се осъществява от органите, предвидени в тази Конституция.

Кои са тези органи - има ново териториално управление на България, има шест региона, има директно избирани областни управители. Тези шест района имат самостоятелен бюджет. Паричните потоци се сменят, те остават в регионите, за да има механизма тези региони да се развиват. Областният управител е директно избиран, кметът е директно избиран. Там работи едно регионално управление, на което оставяме голяма част от приходите.

Министерски съвет се фиксира от 10 души, те са конституционно определени, така е било в Търновската конституция. Тези 10 души приемат националния бюджет, търсят баланса между регионите и отговарят за държавната инвестиция и те определят политиката във всичките сфери. Това е новото, което трябва да се направи, за да може държавата да заработи”.