Данъчната кампания започна от днес. Какви отстъпки можем да ползваме и до кога?

Физическите лица, които искат да ползват 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане на данъци могат да се възползват от нея до края на март, а крайният срок за обявяване на доходите е 5 май.

Декларирането на корпоративните данъци пък тази година ще става от началото на март до края на юни.

Сред първите, които подават данъчната си декларация е Галя Захариева. Не иска да го прави онлайн, въпреки пандемията:

„Така ми е по-лесно, аз съм от по-старото поколение и с интернета не, че не работя, но пък и близо живея, и ми е по-удобно, така съм свикнала“, обясни Галя Захариева.

Данъчните напомнят, че условието за всички, които искат да получат 5% отстъпка тази година, е не само ранно деклариране

Условията са две – електронно подаване и да няма стари задължения, неплатени към Националната агенция за приходите.

И още - големите данъчни облекчения, които очакват много родители, няма да са част от тази данъчната кампания, напомниха от НАП.

„Облекченията за деца са в непроменен размер - 20 лева за едно, 40 за две и 60 за три и повече деца, а новите по-големи облекчения ще се прилагат през 2022 година“, обясни Росен Бъчваров.

Със старта на данъчната кампания икономистите отчитат, че тази година денят на "данъчната свобода" за българите ще настъпи по-късно. 140 дни ще работим за държавата, ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна:

„Тази година е късно, защото и разходите са рекордни, над 38% от БВП ще се преразпредели“.

Така денят на данъчната свобода ще бъде на 20 май, едва след това ще започнем да работим за себе си. Това е най-късната дата през последните над 10 години.