Данъчната кампания 2022 г. започва на 10 януари. От тази дата стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през портала за електронни услуги на НАП.

В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други, информират от Националната агенция за приходите.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май. 

Родителите, които не са се възползвали от данъчното облекчение за деца при работодателя до сега, могат да подадат декларация в Агенцията за приходите. За едно дете данъчното облекчение е 450 лева, за две – 900 лв., а за три и повече деца - 1350 лв.

За първи път отстъпка от налога има и за тези, които са ремонтирали дома си - до 200 лева.

За да изполвате 5-процентната отстъпка и облекченията за родители, не трябва да имате задължения към НАП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!