Служебният премиер Стефан Янев беше изслушан в Народното събрание по въпроси, свързани с финансовото състояние на държавата.

В продължение на 3 часа и половина министър-председателят отговаряше на въпроси от представителите на различните парламентарни групи.

На прага на актуализацията на бюджета обаче, стари и нови управляващи влязоха в остър спор кой е допринесъл за доброто икономическо състояние на страната.

"Очакваме до края на календарната 2021 г. събираемостта да бъде над 1 млрд. лева, като само от НАП са над 1 млрд. лева и допълнително от Агенция "Митници" - около 500 милиона лева, така че в проекта за актуализация на държавния бюджет, който ще ви бъде представен съвсем скоро, спокойно могат да се предвидят около 1,8 млрд. лева допълнителни разходи, които ще бъдат за преизчисляване на пенсиите и добавки за пенсионерите под линията на бедността, както и за посрещане на нова вълна от COVID-19", каза Янев.

От ГЕРБ реагираха остро.

"Много подценяват българина. Няма толкова наивни хора, които да повярват, че за 50-60 дни служебното правителство ще събере допълнителни приходи в размер на 2 млрд. лева", отговори Кирил Ананиев от парламентарната трибуна.

И тъй като служебният кабинет предлага актуализация, от ДПС поставиха друг въпрос.

"Може би е по-добре да изчакаме съставянето на редовно правителство, ако има такова, и то да предложи своята визия за актуализация", предложи Петър Чобанов.

"Така да се каже, часовникът цъка. Ако тази актуализация не бъде внесена сега, в началото на август, целият пакет социални плащания за септември няма откъде да се вземат", предупреди Янев.

Част от другите политически сили посочиха, че се надяват другите практики да спрат.

"Над 15% от бюджета на държавата е бил раздаден по системата "инхаус". Това нормални процеси ли са?", попита Борислав Гуцанов от ДБ.

От ИТН пък посочиха, че трябват мерки в сферата на енергетиката, за да има сигурност в икономиката.

"Не стана ясно в какво състояние е черната дупка АЕЦ "Белене", прави ли се по него нещо, правят ли се разходи, какви са плановете за този проект", коментира Иван Хиновски.

Служебният премиер посочи, че за това е нужна дългосрочна стратегия, която не може да стане факт за няколко месеца.