И днес достъпът до Рилския манастир е невъзможен, заради падналите скали на пътя. Разчистването в района продължава.

Дъждът е основната причина за падане на скалата едва десетина дни след премиерската инспекция, казват от Пътната агенция. Той е и причината в момента да се разчиства докрай свлачището.

Заради времето първият етап от укрепването за 6 милиона лева се е забавил, а падането на 30-тонната скала било неочаквано, добавят пътните експерти.

„Има голяма вероятност от ново свличане“, заяви членът на управителния съвет на АПИ Иван Досев.

По думите му дъждовете са причината за падането на огромната скала. Той уточни, че проектът не бил завършен – отново заради времето.

„Бетонната стена изпълни функцията си и задържа целия откос, защото имаше вероятност да повлече целия път и масив“, заяви Досев.

Той добави, че са знаели за скалата, но тя била включена в проект, според който ще се използва за подпиране на свлачището зад стената. Проблемната маса не била укрепена и заради това паднала.

Очаква се днес на работна среща да се реши докога да бъде затворен пътят към Рилския манастир.

На 11 км преди свлачището има пост. Връщат се всички, освен духовниците.

„По-скоро не е довършено, не са сложени въжетата, може би анкерирането не е довършено. В този аспект, така положената мрежа не е устояла на този голям скален блок и въобще тази скална маса, която е паднала върху пътното платно“, каза проф. Стефчо Стойнев.

Миналата седмица само в този участък е имало още няколко срутвания. По данни на Пътната агенция в петък на пътя отново пада скала, а голямото срутване от събота е предшествано от няколко по-малки

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!