Щадящите тестове за COVID-19 на най- малките ученици стигнаха до училищата, но недоволството между преподаватели и родители ескалира.

Близо 550 директори на училища от цялата страна в писмо до министрите на образованието и на здравеопазването настояха тестовете да не се правят в клас, а у дома.

Някои училища противно на плана на Министерството на образованието и науката отложиха завръщането на децата за следващата седмица.

Едно от училищата, което е за тестването на децата е 22 СЕУ „Георги Раковски. Близо 85% от родителите в столичното езиково училище са съгласни с тестането в клас.

Гергана Матеева е майка на първокласник и е част от родителите-доброволци. „Аз съм ветеринарен лекар, работя в лаборатория, така че са ми близки тестовете и мисля, че бих била полезна на децата“, казва тя.

„Аз съм категорично за връщане в клас, особено на децата в начален етап. Не може непрекъснато да седят вкъщи. Увеличават се диоптри на очила, децата дебелеят, стават нервни“, смята директорът на училището Елена Кърпачева.

545 директори от страната подписаха писмо с искане за промяна на заповедта на здравното министерство. Те искат тестовете да се извършват в домашна обстановка от родителите, а не в училище. 8-мо средно училище в София е едно от тях. Там присъственото обучение ще започне следващата седмица.

„Считам, че датата 10 ноември е насилствено рано, самите тестове още не са получени в училището. Доколкото разбрахме утре вечер ще има обучение онлайн за учителите, които трябва да провеждат тестовете. Така че за мен сряда е един невъзможен срок, за да се случи това тестване“, казва директорът на училището Милена Аначкова.

„Нашето виждане е, че тестовете трябва да се правят вкъщи от родителите, които да поемат отговорност за резултата от теста. Нека гласуваме доверие на обществото ни“, казва пък директорът на 107 ОУ „Хан Крум“ Данко Калапиш.

Така смята и професор Кантарджиев, който сега консултира Столичната община по въпросите на ваксинирането.

Образователното министерство още няма отговор колко процента от родителите са съгласни децата им да се тестват в клас и са подписали декларации за съгласие.