Родители обмислят протест заради недостига на детски градини в столицата. В момента в София има 194 общински детски заведения с 44 хил. места, но недостигът продължава. Всяка година между 5 и 8 хиляди деца остават извън градините.

Пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова, заяви че се изграждат нови 10 детски заведения, а до дни ще стартират и още 2 проекта.

След протеста на родителите за липсата на места в детските градини и ясли, кметът на София предложи решение – да се отварят детски заведения на партерни етажи, да се използват по-малки терени или сгради с неправилна геометрия. 

Междувременно кабинетът отпусна на Столичната община нови 15 млн. лв. за строителството на ясли и градини.

Детето на Айра е на годинка и месец. Не е прието в ясла. Според майката децата, които остават извън тази система в последните 10-15 години, са все един и същ брой – между 5 и 8 хил. Тя допълва, че Столична община всяка година анонсира строителството на нови детски градини, но реален резултат няма.

Родителите не приемат и аргументите – защо не се отпускат ваучери за неприетите деца. „Ако имате 2 деца и те посещават частна ясла и детска градина – за 6 години, вие ще платите около 120 000 лв.“, изчислява майката Ива Йосифова-Такева.

От Столичната община предлагат нови забавачки да се строят и на партерни етажи. „На сгради, които се строят в момента, има интерес от инвеститори да изграждат такива детски градини и да ги предоставят на Общината да ги ползва като общински“, посочи Фандъкова.

Според много от родителите обаче, това няма да реши трайно проблема с неприетите деца. По думите им подобна стъпка ще увеличи с 1500-2000 приетите деца годишно, но чакащите са 8000.

Директори на детски градини подкрепят идеята за ударно строителство. Някои кметове предлагат и нестандартно решение на проблема – като, например, ресторанти да се превърнат в детска ясла. А в двора на най-старата детска градина в столицата – „Жасминов парк“ се строи нова сграда, която ще отвори наесен.

Ако исканията на родителите не бъдат удовлетворени, те се готвят за нов протест, но не на улица „Московска“, а пред Министерски съвет.