Родители на деца, които не са приети в детски градини и ясли, готвят протест пред Министерския съвет. Това стана ясно от думите на една от майките - Ива Йосифова в ефира на „Важното, казано на глас“ по bTV Радио.

Родители се събраха вчера на протест пред Столичната община. Те настояват местната власт да намери решение на дългогодишния проблем с липсата на места в детските заведения. Протестиращите предлагат няколко варианта, сред които са ударно строителство на нови детски градини и парични компенсации под формата на ваучери за некласираните деца.

В ефира на bTV Радио Йосифова каза, че се чувстват излъгани. Причината по думите ѝ е, че по време на срещата е останало впечателние, че ваучерите са добре приети и липсва само решение на държавно ниво. Идеята на ваучерите е да се използват в частна детска градина или алтернативно детско заведение. „Бяхме доста изненадани, когато след срещата видяхме в медиите, че това не е позицията на г-н Тодор Чобанов. Почувствахме се подведени“, коментира още Йосифова. 

От своя страна Чобанов каза, че идеята за ваучери е стара и неведнъж е била повдигана от родители, но тя изисква законодателни промени. „Друг въпрос е дали частните детски градини имат капацитет да приемат останалите деца, убедени сме, че няма свободни места“, уточни зам.-кметът и допълни: „Дори да имаше ваучери, нямаше къде да отидат тези деца“.

Чобанов обясни, че има програма „Родители в заетост“ и призова родителите да кандидатстват по нея. Той беше категоричен, че няма европейска страна, в която моделът с ваучерите да е проработил.  

Зам.-кметът по образованието обясни, че има общоевропейска политика, като нормата е 33% обхват за децата в яслите и 90% обхват за децата между 3 и 6-годишна възраст. По думите на Чобанов България е чувствително над нормата за яслите, която е заложена в Европейския съюз.