Училищните директори да получат достъп до електронен регистър на наркоразпространителите. Идеята идва от Министерския съвет, а целта - превенция срещу дилърите на дрога около учебните заведения. Как се приема предложението?

Като директор на столичното 107. ОУ „Хан Крум“ Данко Калапиш приема идеята на правителството като отговорност. „Към момента аз не зная как точно би се реализирала, все пак това е един проект на Министерството на електронното управление - да дават достъп до база данни. Но ние може би ще имаме нужда от сериозно обучение и подкрепа от страна на органите на реда“, коментира той.

Затова кабинетът обмисля интегрирането на новата система, която трябва да е готова до края на март 2025-та. Все още обаче не е ясно как държавата планира да насърчава учители, родители и ученици да подават сигнали, ако забележат употреба или разпространение на наркотици на територията на учебното заведение.

Сред възможностите са създаване на мобилно приложение, както и националната телефонна линия за деца на номер 116 111. Експерти по киберсигурност обаче предупреждават, че предоставянето на данни от регистри на граждани крие риск.

„Тази информация е застрашаваща. Става дума за наркоразпространители, педофили, зависими към хазарта или такива, които се занимават със склоняване към проституция. Въобще тази информация в пълния ѝ вид е доста рискова и учителите вероятно ще трябва да поемат огромна отговорност, а те не са готови за това“, обяснява експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Според специалистите такъв регистър е необходим, но той трябва да е добре прецизиран в даването на информация за конкретен наркодилър.