Доброволци охраняват най-големите язовири в страната. От скоро в борбата с бракониерите участват и модерните технологии. 

Язовир Пясъчник - един от най-големите водоеми у нас, е истинско бойно поле.

Снимка: bTV

"Статистиката, която водим - минала е 30 километра мрежа досега, което е едно умопомрачително количество. На проверка сме вадили мрежа с дължина 2 километра, което е истинско безумие. Само мрежата се вади от водата около 2 часа и половина”, разказа преди година пред камерата на bTV Валентин Данаилов от сдружение "Олимпик" 2002.

Снимка: bTV

Две лодки, термокамери, сонари и постоянни патрули - така доброволци бранеха популацията от риба. Дълбочинните мрежи се търсеха със специална котва. Задачата й е да ги закачи и изтегли.

Година по-късно, от 30 километра, хванатите мрежи са с 2/3 по-малко.

Снимка: bTV

„Около 6 километра. Все по-къси и все по-рядко, но бракониерите не са спрели”, посочи Данаилов.

Освен нощния патрул, вече общо 4 камери следят язовира. „Почти цялата част обхващат на язовира. Двете 4-мегапикселови камери са за по-далечните точки на язовира, а другите 2 са за по-близките места, които обхващат стената. Те са онлайн винаги. Има достъп през интернет за реално време. Ако има движение пред камерите в язовира, подстъпите на кулата и някой се движи - камерата го засича и известява. Сирената алармира на охраната, която е на язовирната стена”, обясни Георги Пехливанов от фирмата изпълнител.

Новата система позволява и разполагане на скрити камери и фотокапани.

Снимка: bTV

„И в момента има антена, която е монтирана. Тя е с кръгов обхват от 5 километра, което ни дава възможност да слагаме скрити камери из цялата акватория на язовира и по този начин още повече да притиснем бракониерите. Ние знаем с какви автомобили се движат, знаем откъде минават. Просто не знаем кога. И в момента дори има 2 такива камери, които са скрити в язовира. Първите резултати са много близо”, категоричен е Валентин Данаилов.

Снимка: bTV

Системата е свързана със сайта на доброволческо сдружение "Олимпик". Целта е тя да стане универсална и да охранява и други язовири. Освен за охраната доброволците се грижат и за живота в язовира. Успяват да откупят рекордно голям сом и да го пуснат обратно.

Снимка: bTV

"Трофеен сом от 38 килограма. Идеята беше да го пренесем от частния водоем в Пясъчник. В рамките на няколко часа се организирахме, събрахме пари, след което на следващия ден взехме рибата и тя бе пусната тук. За миналата година направихме общо 5 зарибявания с 5 различни видове риба - видовете бяха сом, шаран, бяла амур, бял толстолоб, каракуда”, каза Генади Алтънов от сдружението.

„Нека не си изяждаме мечтите. Всеки от нас идва на водоема, за да хване риба. Хващаме, когато е под размер - нека да я освободим, за да има утре какво отново да хванем”, призова Петър Янев.

Снимка: bTV


Доброволческите групи у нас наброяват 10 000 души, а борбата с бракониерите продължава.