Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров разреши свижданията при пациенти с престой над пет дни, но само по преценка на лекуващия лекар за състоянието на болния и за риска от заразяване с COVID-19 от утре.

Разпространението на коронавируса у нас продължава да се свива. За последните 24 часа новите случаи са само 27, а един човек е починал.

В 15 области няма регистриран нито един новозаразен. Индийският вариант "Делта" обаче може да предизвика нова вълна, алармират вирусолози.

Снимка: bTV

Проучване на голяма лаборатория, което не е представително, показва, че 43% от българите са се срещали с вируса, а експерти разкритикуваха резултата.

Става въпрос за анализ на 2 665 проби, събрани от различни места у нас в различни дни между 25 май и 11 юни.

Изследвани са за антитела, които не се формират при ваксинираните, т.е. за случаи на преболедуване. 1158 от пробите са положителни за тези антитела.

Десислава Генкова е сред преболедувалите, заразява се през октомври миналата година.

"Моето притеснение беше свързано с това, че няколко дни по-рано бях на гости при майка ми, която определено е в рисковата група, страхът ми беше по-скоро за нея отколкото за мен", разказа тя.

Снимка: bTVКолко точно са българите като Десислава, които са се срещали с болестта, не е ясно.
В проучването на лабораторията са анализирани проби на хора, които сами са отишли да бъдат изследвани.

Например, изводът за Пазарджик е, че 62% от хората са се срещали с вируса, но той е направен на база едва 52 проби. За столицата пък 31% на база 500 проби.

"Има достатъчно хора, които не са с добър имунен статус, не са имали среща с вируса или не са ваксинирани и представляват заплаха за следваща вълна", обясни д-р Недялко Калъчев от лаборатория „Цибалаб“.

Данните бяха изнесени в присъствието на здравния министър. Анализатори попитаха веднага, а защо е дадена трибуна на непредставително проучване и с неиздържана методология обяснява експертът по управление на кризи Петър Велков.

Снимка: bTV"Това крие рискове властимащите да вземат грешни решение за управление на кризата и да се правят лоши послания към обществото за неспазване на мерки и че кризата е отминала", допълни той.

Служебният министър на здравеопазването обясни, че предстои да възложи на софтуерни компании анализ на данни от различни източници, за да са достоверни резултатите, като се вземе предвид и броя на тестваните за антитела.

"Събирайки тези данни, елиминирайки дублиращите се ЕГН-та, ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса", заяви Кацаров.

Вирусолози продължават да предупреждават, че вариантът "Делта", открит и у нас , е по-заразен от британския и от оригиналния от Китай.

"Той е в състояние да предизвика нова вълна, особено в случаите, в които процентът на ваксинирани не е висок", обясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

Десислава Генкова каза, че е избрала да се ваксинира, въпреки че е преболедувала, защото антителата ѝзапочнали да падат, както и за удобство, защото смята да пътува извън страната.

У нас едва около 14 на сто от хората са се ваксинирали.

Служебният здравен министър планира да преобразува ваксинационния щаб в консултативен съвет, в който да участват и представители на религиозните общности, общественици, журналисти, издатели. Целта е да се намери начин да се увеличи интереса към имунизирането у нас.