В редиците на стотиците гвардейци има и четири дами. Те, заедно с колегите си, са лицето на армията и държавата. 6 май е истински специален ден за Гергана Иванова, която е и първата жена гвардеец.

„От 10 г. съм в редиците на Националната гвардейска част. Имала съм много трудни моменти, не е лесна тази професия, но никога не съм имала намерение да се отказвам, защото имам подкрепата на колегите, приятелите и семейството ми“, обясни тя.

Успява да балансира между дома и военната база, а за своята дъщеря тя е идол.

„Тя много се гордее с мен и в училище не веднъж е казвала, че съм гвардеец и че съм нейна майка“, разказа Гергана Иванова.

Нели Гайдарова е в редиците на гвардейците от година. И сега си спомня как е решила да влезе в армията: „Когато минавах пред президентството и виждах гвардейците, исках и аз някой ден задължително да се видя в тази униформа.“

Разказват ни, че пълният синхрон с останалите в строя по време на церемония се постига с ежедневни тренировки.

Да носиш униформата е гордост, а всеки елемент по нея е символ, казват те.

„Гвардейската униформа е създадена през 1879 година и оттогава досега е почти непроменена. Униформата се разделя на зимна и лятна. Това е зимния вариант, тя се състои от малиново червен мондир, с бели орнаменти, сребърни копчета, с формата на овал, които символизират хляба, тъмно син бридж със сребърни кантове, черни гвардейски ботуши със шпори, сив гвардейски калпак и орловото перо“, обясни Гергана Иванова.

За Гергана Иванова и Нели Гайдарова най-важното остава, че гордост пазят духа на армията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!