Един от най-успешните ни планински спасители е немската овчарка Макс. Кучето е част от екипа, изпратен от България, в търсене на оцелели след опустошителното земетресение в Турция. Три дни Макс е бил и по следите на Сашко от Перник.

Оперативно куче, клас C. Макс е обучен да намира хора в беда с острия си нюх. Затова и попада в Турция веднага след земетресението.

“Когато разбрахме, че от едно място са извадени пет човека живи и от едно друго място пак имаше една жена извадена жива, адреналинът се много покачва“, заяви планинският спасител и водач на Макс Георги Балабанов.

Благодарение на Макс и останалите кучета от екипа са спасени поне шестима души. За да е най-добрият, Макс се обучава ежедневно. Началото било трудно, казва водачът му.

“Моето куче е малко по-твърдо и имахме известни затруднения“, заяви Георги Балабанов.

Постепенно обаче става отличник в намирането на хора в беда. Заради острия си нюх, Макс е участвал и в издирването на Сашко от Перник.

„Там три дни бяхме с него. Билото над Перник до Перник сме слизали 3-4 пъти и от билото чак в Радомир сме слизали“, добави водачът на Макс.

Макс е единственото куче-спасител от отряда в Самоков и пръв помощник при инциденти в планината.

„За зимния сезон имаме до момента 343 случая. На ски писти основно и извън ски писти имаме 3-4 случая“, обясни началникът на отряда по планинско спасяване в Самоков Йордан Стоянов.