В Брюксел започва последната европейска среща на върха за годината. Климатичните промени, многогодишната финансова рамка и бъдещите отношения на Съюза с Великобритания са основните теми в дневния ред. Преди Съвета обаче българският премиер Бойко Борисов има среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Веднага след пристигането си в Брюксел, премиерът Бойко Борисов ще се отправи към Главната квартира на НАТО. Около 11:30 ч. се очаква да започне срещата му с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг. Около обед двамата ще участват в кратка среща с медиите.

Посещението на българския премиер в централата на Алианса идва след разговорите му с американския президент Тръмп в края на ноември за евроатлантическата сигурност. В началото на месеца пък българският президент Румен Радев участва в срещата на върха на НАТО в Лондон.

В ранния следобед започва последният за годината Европейски съвет, но първи за новия му председател – белгиеца Шарл Мишел. Европейската амбиция за климатична неутралност до 2050 г. разединява евролидерите. Страните с по-нисък БВП настояват да знаят как ще бъдат подпомагани финансово за този преход.

Многогодишната финансова рамка също предизвиква разногласия. България е сред страните, които настояват за амбициозен бюджет. Гореща тема в контекста на излизането от Съюза на Великобритания и съответно – липсата на нейните вноски.

А веднага след като научат резултатите от изборите в Обединеното кралство, в петък евролидерите ще обсъждат бъдещите отношения на Брюксел с Лондон след брекзит.