Въпросът за Косово изглежда трудно решим за президента на Сърбия Александър Вучич.

Ето какво каза той часове преди срещата ЕС – Западни Балкани пред Кристина Баксанова. 

Какво очаквате от утрешната среща?

– Очаквам добра среща между всички, която да определи бъдещето на Балканите по един добър начин, и се надявам, че ще имаме резултати от нашето сътрудничеството в бъдеще. Високо оценяваме ролята на България в този процес, но в същото време се надяваме да видим по-отдадена и сериозна работа от страна на ЕС за бъдещето на целия регион. Ние всички имаме нужда от стабилност, спокойствие и мир. Ние трябва да работим по-отговорно и по-сериозно. Когато казваме ние, имам предвид нас, Сърбия, но и всички останали на Балканите.

А по въпроса за Косово?

– Това е много трудна тема за всички нас. Винаги е по-добре да се намери решение, вместо да имаме „замразен конфликт”. Един такъв конфликт винаги може да бъде размразен и ще имаме грижи, каквито не искаме да имаме. Загубихме твърде много хора – както сърби, така и албанци. Трябва да седнем и да намерим компромис. Ние сме готови за компромисно решение, но то не може да бъде само от едната страна.

Очаквате ли такъв компромис например до края на годината?

– Не съм сигурен дали ще сме способни да го постигнем, за да дефинираме определена дата. Моят отговор е: Колкото по-скоро, толкова по-добре.