Двойно завишение на цианиди в реките Юговска и Чепеларска е установено след производствената авария в хвостохранилището на "Лъки инвест" в Лъки. Това сочат резултатите от вчерашните проби, а днешните не показват отклонения, въпреки това населението в 5 общини е предупредено да не ползва водата от реките. Замърсяването е преустановено.

Екоинспекцията в Смолян налага две санкции на фирмата, до 12 000 лева – за изпускането на хвост в река Юговска и затова, че не са уведомили  за аварията.

Хвостопроводът край Лъки, който отвежда отпадъците при преработка на оловно-цинкова руда към хвостохранилището, се спука вчера сутринта. В реката е потекло неизвестно количество хвост, пълен с тежки метали.

Случайни граждани забелязват, че водите на река Юговска и Чепеларски текат с  необичаен цвят и подават сигнал до екоинспекциите. Пробите на водата в реките от вчера и днес не показват съществени отклонения от нормите, казват от Басейнова дирекция.

Въпреки това е издадено предупреждение към населението на пет общини. Жителите на Бачково обаче научават от медиите за опасността. Аварията в миннодобивното предприятие вече е отстранена.

„При тези температурни разлики, зимно време се случват такива аварии, няма гаранция, че няма да се случи пак, за 20 години 70-80 пъти сме сменяли тръби“, коментира Атанас Марински, изпълнителен директор на „Лъки инвест“.

Експерт от Басейнова дирекция в Пловдив посочи, че не са констатирали измряла риба, което означава, че токсично замърсяване няма. От Вик-Пловдив заявиха, че няма опасност за питейната вода. Техните проби от сондажните кладенци по поречието на Чепеларска и от питейната мрежа показват, че няма тежки метали.