Новината за спрените доставки доведе до трус и в политическите среди у нас. За пръв път основните политически играчи си позволяват Толкова остър тон един към друг.

Пръв беше президентът Румен Радев, който призова кабинета да отговори защо са спрени доставките за България и Полша, а за Австрия и Германия например не са.

„Правителството дължи отговор чии интереси обслужва – на гражданите или нечии други“, заяви Радев.

Премиерът Кирил Петков пък обяви, че години наред политически и икономически кръгове у нас са защитавали руските интереси.

„Зад руските интереси стоят и 3-те млрд., похарчени пари за „Турски поток” и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация“, заяви Петков.

Президентът Радев отново се обяви срещу военната помощ за Украйна и допълни, че от визитата на премиера в Киев няма нужда, защото суверенната позиция на България се изработва в София.

Атакува по още една линия: „Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, че българското оръжие подхранва този конфликт“.

Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова отговори на Радев: „Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство. Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче – „Продължаваме промяната“, което създадохте, за да убиете БСП.

Последва остра реакция и от „Продължаваме промяната“.

„Позицията на Радев е позорна защото той смята че Русия ще победи. Ние смятаме че Украйна ще победи“, заяви Асен Василев.

„Пращаме оръжие по договори от преди войната. Някой иска да вкара клин в коалицията. Ние ще гласуваме за военна помощ в НС“, допълни Петков.
Премиерът обяви, че Русия ни третира като пета колона, а според Асен Василев – като вражеска държава.

При сегашното разположение на силите в Народното събрание и след днешното изявление на „Продължаваме промяната“ военната помощ за Украйна ще мине на 4 май, на първото заседание на парламента. За нея ще гласуват всички освен БСП и „Възраждане“.