Здравният министър Костадин Ангелов направи първи коментар на скандала с решение на правителството да даде "зелена светлина" на проект за търговия с лекарства чрез машини за продажба, който нарушава закона. 

В предаването "Тази сутрин" по bTV министър Ангелов заяви, че кабинетът е отменил решението си, но това не било заради медийния шум. 

Инвестиционният проект предвижда поставяне на "автоматични машини" за продажба на лекарства, включително с рецепта, на различни точки в страната, а кол център с фармацевти да консултира в реално време пациентите. 

"Недопустимо е, че тези лекарства по лекарско предписание ще се виждат от пациента, защото това е забранено, трябва да са скрити пред погледа на пациента. След това, представяте ли си един човек, който застане пред този апарат – те няма да бъдат поставени в гората, а на възлови места и отсреща му казват – изчакайте помислете за 2 и 3, вие с биполярно разстройство ли сте, недомислица. Целта е да се вземат едни пари и да се каже: Ние имаме номер едно инвестиция", коментира проф. Илко Гетов, бивш председател на Български фармацевтичен съюз. 

Сега законът допуска само определени лекарства, и то без рецепта, да се продават чрез машина. И то при условие, че тя е разположена на територията на аптека или дрогерия, която отговаря за нея. 

Според Андрей Дамянов, представител на НПО, реализацията на такъв тип идея е подранила, иска се електронизация на здравеопазването.

Инвестиционният проект за 20 милиона лева, осигурени през банков заем, предвижда да се изгради високотехнологичен център на територията на "София тех парк", да се внедри специален софтуер за продажбите и да се купят около 100 автоматични машини.

"Министерският съвет отмени този проект, за да не остава в обществото усещане за някакъв вид непрозрачност, напротив, процесът е прозрачен", отбеляза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Очакваме реакцията на Министерството на икономиката, през което минава проектът, за да стигне до Министерския съвет.