Експерти алармират, че правителството е подкрепило проект за незаконна търговия с лекарства. Става дума за меморандум за разбирателство с компания, която иска да продава медикаменти не в аптеки, а чрез автомати.

Проектът на меморандума е одобрен от кабинета миналата сряда и предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации.

Искане на дружеството е постъпило в Министерството на икономиката. Оттам изпращат инвестиционния проект за съгласуване с останалите министерства.

От документи, с които bTV разполага, става ясно, че становището на здравното министерство е, че проектът противоречи на законодателството. Въпреки това Министерският съвет му дава „зелена светлина“.

Проектът е за 20 млн. лв. инвестиция. Представена е банкова референция, че ще се финансира през банков кредит и предвижда да разкрие 50 нови работни места.

„Странно е съвпадението на няколко обстоятелства. Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина беше променен в края на месец юли. Последните промени бяха на 24 юли, проектът е внесен на 26 юли и по бързата писта стига до Министерския съвет на 23 септември“, коментира в „Тази сутрин“ проф. Илко Гетов, бивш председател на Български фармацевтичен съюз.

Според него основната отговорност е на експертите от Министерството на икономиката, съгласували този проект. По думите му в проекта има недомислици и целта е да се усвоят средства.

„Лекарствата не са обикновена стока. Неслучайно те са толкова регулирани и искат специални знания за предписване и отпускане. Много лесно се борави с темата лекарства, това няма как да стане“, каза още проф. Илко Гетов.

„За нас проблемът е на друго ниво – че на пръв поглед идеята изглежда много добра, но реализацията на такъв тип идея на този етап е твърде подранило. Изисква се една дълбока промяна на законодателството ни в посока електронизация на здравеопазването“, коментира Андрей Дамянов, зам.-председател на УС Национална пациентска организация.

„Друг проблем на този проект е, че предвижда около 120 машини, а в действителност преди няколко години се оказа, че в над 4000 населени места няма пунктове, където хората да могат да си купят лекарства“, допълни той.