Експерти алармират, че правителството е подкрепило проект за незаконна търговия с лекарства.

Оценката им е по повод меморандум за разбирателство, подписан от кабинета и акционерното дружество „Пос Фарма“.

bTV разполага с информация, че проектът предвижда поставяне в различни точки на страната на „автоматични машини“ за продажба на „медикаменти“ и „фармацевтични продукти“.  

Проектът на меморандума е одобрен от кабинета миналата сряда и предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации. 

Акционерното дружество „Пос фарма“ кандидатства за сертификат за приоритетен инвестиционен проект, а издаването му се предхожда от сключване на меморандум с правителството. Ако се даде сертификат, това осигурява бърза административна писта за реализация и финансиране от държавата.

Искане на дружеството е постъпило в Министерството на икономиката. Оттам изпращат инвестиционния проект за съгласуване с останалите министерства.

От документи, с които bTV разполага, става ясно, че становището на здравното министерство е, че проектът противоречи на законодателството. Въпреки това Министерският съвет му дава „зелена светлина“.

Инвестиционният проект предвижда кол център с фармацевти да консултира в реално време пациентите.

„Към момента това не е законно – законът за лекарствата в хуманната медицина  урежда съвсем друг ред“, казва проф. Асена Сербезова, председател на Български фармацевтичен съюз.

Според закона само определени лекарства без рецепта могат да се продават чрез машина. И то само ако тя е разположена на територията на аптека или дрогерия, която отговаря за нея.

А лекарствата с рецепта се отпускат само в аптека, само от магистър-фармацевт, при спазване на определени правила и отговорности. Не случайно аптеката се води здравно заведение, а фармацевтичната професия е регулирана от държавата, напомнят от съсловието.

„Ако можеше така, нека да има роботизиран Министерски съвет, защо са ни хора вътре, защо нямаме роботизиран министър-председател, роботизирани министри, роботизирана администрация, кмет, защо ходим да гласуваме за тях, ако можем изцяло да заменим хората с машини – не, не можем!“, коментира Антон Вълев, магистър-фармацевт.

От източници на bTV става ясно, че за разработването на инвестиционния проект дружеството е направило проучване, според което в малко над 4500 населени места у нас няма постоянен достъп до аптека. Не става ясно обаче само там ли ще бъдат поставяни машините или навсякъде в страната. Терминологията, която се използва в документацията по проекта, е сгрешена – термини като „медикаменти“ и „фарамацевтични продукти“ не съществуват в закона. Грешката допълнително внася неяснота какво точно ще има в машините, коментират пациентски организации.

Дружеството „Пос фарма“ е учредено юли 2019 г. Към момента няма разрешение за търговия с лекарства – нито на едро, нито на дребно. Капиталът е  разпределен между трима акционери. Най-голям дял държи Емил Папазян, в чиято биография влиза фактът, че през 2013 г. е бил кандидат за депутат от партията на Веселин Марешки, която тогава се казва „Либерален алианс“.

В писмен отговор до bTV Папазян твърди, че дейностите по проекта отговарят на законодателството, но че в този му вид то прави проекта им неполезен за хората, затова са се надявали да има промени.

Междувременно инвеститорът взе решение да изтегли проекта чрез Агенцията по инвестиции.