Експерти алармират, че правителството е подкрепило проект за незаконна търговия с лекарства.

Оценката им е по повод меморандум за разбирателство, подписан от кабинета и акционерното дружество „Пос Фарма“.

bTV разполага с информация, че проектът предвижда поставяне в различни точки на страната на „автоматични машини“ за продажба на „медикаменти“ и „фармацевтични продукти“.  

Проектът на меморандума е одобрен от кабинета миналата сряда и предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации. 

Акционерното дружество „Пос фарма“ кандидатства за сертификат за приоритетен инвестиционен проект, а издаването му се предхожда от сключване на меморандум с правителството. Ако се даде сертификат, това осигурява бърза административна писта за реализация и финансиране от държавата.

Искане на дружеството е постъпило в Министерството на икономиката. Оттам изпращат инвестиционния проект за съгласуване с останалите министерства.

От документи, с които bTV разполага, става ясно, че становището на здравното министерство е, че проектът противоречи на законодателството. Въпреки това Министерският съвет му дава „зелена светлина“.

Инвестиционният проект предвижда кол център с фармацевти да консултира в реално време пациентите.

„Към момента това не е законно – законът за лекарствата в хуманната медицина  урежда съвсем друг ред“, казва проф. Асена Сербезова, председател на Български фармацевтичен съюз.

Според закона само определени лекарства без рецепта могат да се продават чрез машина. И то само ако тя е разположена на територията на аптека или дрогерия, която отговаря за нея.

А лекарствата с рецепта се отпускат само в аптека, само от магистър-фармацевт, при спазване на определени правила и отговорности. Не случайно аптеката се води здравно заведение, а фармацевтичната професия е регулирана от държавата, напомнят от съсловието.

„Ако можеше така, нека да има роботизиран Министерски съвет, защо са ни хора вътре, защо нямаме роботизиран министър-председател, роботизирани министри, роботизирана администрация, кмет, защо ходим да гласуваме за тях, ако можем изцяло да заменим хората с машини – не, не можем!“, коментира Антон Вълев, магистър-фармацевт.

От източници на bTV става ясно, че за разработването на инвестиционния проект дружеството е направило проучване, според което в малко над 4500 населени места у нас няма постоянен достъп до аптека. Не става ясно обаче само там ли ще бъдат поставяни машините или навсякъде в страната. Терминологията, която се използва в документацията по проекта, е сгрешена – термини като „медикаменти“ и „фарамацевтични продукти“ не съществуват в закона. Грешката допълнително внася неяснота какво точно ще има в машините, коментират пациентски организации.

Дружеството „Пос фарма“ е учредено юли 2019 г. Към момента няма разрешение за търговия с лекарства – нито на едро, нито на дребно. Капиталът е  разпределен между трима акционери. Най-голям дял държи Емил Папазян, в чиято биография влиза фактът, че през 2013 г. е бил кандидат за депутат от партията на Веселин Марешки, която тогава се казва „Либерален алианс“.

В писмен отговор до bTV Папазян твърди, че дейностите по проекта отговарят на законодателството, но че в този му вид то прави проекта им неполезен за хората, затова са се надявали да има промени.

Междувременно инвеститорът взе решение да изтегли проекта чрез Агенцията по инвестиции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!