Спорът между София и Скопие е далечна тема за останалите балкански държави. Това коментираха пред bTV експерти от няколко съседни страни. Ветото, наложено от България, обаче засяга Албания. 

ЕС иска Северна Македония и Албания да вървят заедно към Брюксел. България обаче блокира този процес заради спора за езика и общата история. Вчера албанският премиер Еди Рама се пошегува:

„Казах на Зоран, че се надявам да не поискат да се наричате „Западна България“, защото тогава пак ще трябва да се върнете да преговаряте с гърците.

Кога знамето на Северна Македония ще се вее редом с останалите европейски? Отговорът, като че ли в момента зависи от България. Как гледат на този проблем други наши съседи.

Редакторът в македонската телевизия „Сител“ Мариян Николовски, коментира, че страната му е заложник на спора между Македония и България. Според него в този контекст, изказването на Еди Рама е по-скоро шеговито.

Проф. Вемунд Орбаке е специалист по Балканите и преподавател в Солунския университет „Аристотел“. Казва, че в новините на юг няма почти нищо по въпроса. „Гърците са заети основно със своите взаимоотношения със Северна Македония“, добави той.

„В момента дори ни се присмиват леко. Аз смятам, че и в двете държави има прослойки и интереси, които искат този конфликт да остане, а той е в интерес и на трети държави“, коментира Андрей Врабчев, експерт по международни отношения и сигурност.

Според Даниел Кайн от Румънската академия на науките спорът между България и Северна Македония е познат в северната ни съседка, защото много прилича на този между Молдова и Румъния: „В случая имаме две държави с общо минало. Въпросът е дали искат да имат общо бъдеще?“.

Според историка Стефан Дечев трябва да се откажем от позицията, че сто процента от истината е на българска страна и македонската трябва да препише българската до определен момент.