Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет по повод еврочленството на С. Македония.

Президентът уточни, че въпреки неимоверния натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет е трябвало да се  даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония, в последния момент тази точка е отпаднала от дневния ред на заседанието.

Радев заяви, че странната ни държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство.

„Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика“, заяви президентът.

Радев беше категоричен, че България не може да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС за Република Северна Македония и „преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“.

„Нека да е ясно, хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултати и двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни. Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането  и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна“, посочи още президентът. 

По думите му на миналия Европейски съвет през месец той е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с Република Северна Македония и Албания. „Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво“, добави Радев.

Президентът призова за излизане от фамилиарната дипломация пред камерите и за фокусиране върху прагматични решения в диалога между България и Република Северна Македония.

Президентът подчерта, че натискът в тази насока ще продължава, но България вече е показала, че е открита за конструктивни разговори и че може да инициира диалог и на най-високо ниво. 

Това е последен Съвет за португалското ротационно председателство, което се надяваше да промени позицията на България за Северна Македония. От първи юли по темата ще работи следващият ротационен председател Словения, която е горещ привърженик на бързото започване на преговори. Липсата на обвързаност с конкретна дата е успех за нас, коментира президентът Румен Радев.

Унгарски закон относно хората с различна сексуалност нажежи страстите в навечерието на Съвета. В общо писмо 17 европейски лидери критикуваха, дискриминационната, според тях, мярка, противоречаща на европейските ценности.

Още една унгарска тема се налага на срещата – спазване на принципите на правовата държава. Задействана процедура за нарушаването им има и срещу Полша. Темата е особено чувствителна, когато ще се разпределя рекордният европейски фонд за възстановяване от  COVID кризата.