Обрат в сагата за движението по ключово трасе за трафика в София. След пет месеца ремонт на пътен възел "Бояна" - движението по моста е възстановено.

Това стана въпреки първоначалната забрана на Агенцията за пътна инфраструктура. За какво спорят Столичната община и Пътната агенция?

Движението от булевард "България" в детелината посока "Черни Връх" вече се осъществява без проблем, но това е възможно само под моста, който е укрепен с това скеле.

Иначе, вече повече от пет месеца, Столичната община и АПИ си прехвърлят отговорността за ремонта на моста, а дотогава по него не може да се минава.

До частичното пускане на движението се стигна след като от общината в края на миналата седмица, съобщиха, че са готови с укрепването на моста и пускат движението днес.

Последва реакция от АПИ в петък, в която казват, че това няма как да се случи, защото отсечката не гарантира безопасността на движението.

 

"Столична община няма право да пусне трафика, докато не осигури безопасното преминаване на моторни превозни средства", заявиха от АПИ.

Снощи общината контрира, че по отсечката все пак ще се минава, и че тя е безопасна.

Снимка: Столична община

"Разпространената от АПИ позиция в петък не отговаря на истината, всява неоснователен предизборен страх и е срам за нивото на институциите в България", пише в позицията си от Столична община и допълват, че са готови да я защитят в съда.

Също снощи последва и обрат в позицията на АПИ, в която този път казват, че движението все пак ще бъде пуснато.

Въпреки че "от Столична община не е изпълнено изискването за рамка за височина на камионите, удобството на гражданите е най-важно", заявиха от АПИ и подчертават, че тяхната позиция била изпратена първа и те първи поискали движението да бъде пуснато.

Снимка: Столична община

По думите на зам.-кметът по "Обществено строителство" Никола Лютов преминаването под моста категорично ще бъде безопасно.

"За нас е основен приоритет да открием трасето отдолу, но това да се случи само след като сме абсолютно сигурни, че сме предпазили живота и здравето на гражданите. Предприехме нужните действия за това да укрепим аварийно моста", заяви още Лютов.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK