Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет след нова порция люти спорове между управляващите и опозицията.

Седем часа продължиха дискусиите по проекта. В него се залагат почни 6 млрд. разходи, отколкото приходи. Дефицитът за годината ще е 4,1% от БВП. Икономическият растеж ще е от 4,8%, а инфлацията – 5,6%. Предвижда се новият дълг да е до 7,3 млрд. лева.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на споровете отново беше изваден аналогът за бюджета и пицата. Според ГЕРБ по тяхно време в кутията поне е имали пица, а сега бюджетът бил просто празна кутия.

Финансовият министър им отговори, че пица ще има за всички, без онези, които крадат.

Според управляващите това е бюджет на растежа. Според опозицията създава несигурност.

Снимка: btvnovinite.bg

Според бившия финансов министър Кирил Ананиев в новия бюджет има повече от необходимото разпускане на разходната част, необосновано високи разходи и ясно изразена проциклична политика.

Цончо Ганев от „Възраждане“ посочи, че големият проблем на този бюджет е, че от него не трябва да се очакват никакви реформи и е с реално грешна политика.

Министър Асен Василев обаче отбеляза, че този бюджет е инвестиционен.

Ако не инвестираме в хора, в инфраструктура, не подобряваме публичната среда, така че да не се губи времето на гражданите и на бизнеса, няма как да очакваме висок икономически растеж и по-високи доходи“, каза той.

А спорът за дълга мина в общ диалог на Василев и Ананиев от парламентарната трибуна.

Спорове предизвика и въпросът ще има ли достатъчно инвестиции, а и инвеститори.

От ИТН отправиха предложение държавата да спре да покрива осигуровките на държавните служители. „Необходимо е държавните служители да започнат да си пращат осигуровките лично“, заяви Любомир Каримански.

Почти 7 часа отне на депутатите да приемат бюджета за тази година, и то на първо четене.