Месец март e посветен на спомена за Йордан Радичков. С фестивал на негови радиопиеси продължават честванията за 90-тата годишнина от рождението му.

Почитателите на Радичков ще се докоснат до нова книга и изложба, а в края на месеца ще се проведе и първата научна конференция за творчеството на българския класик.

Освен на театрална сцена, Радичковите пиеси бяха изпълнявани от любими български актьори пред микрофоните на държавното радио. От сряда в Столичната библиотека всеки ще може да си ги припомни или чуе за първи път по време на фестивала „Радио Радичков”.

„Ще слушаме неговите радиопиеси, в създаването на които, както хората знаят, са участвали едни от най-големите имена на българския театър – Младен Киселов, Стоянка Мутафова, Антон Радичев”, обясни Йордан Радичков, внук на писателя.Сред пиесите са „Лазарица” с Григор Вачков, класиката „Януари” и  радиопостановката на „Суматоха” с участието на Васил Михайлов и Стефан Мавродиев. Почитателите на Радичков ще чуят и драматизацията по романа „Всички и никой”.

„На 15 март продължаваме с представянето на „Неосветените дворове” – пътеписа на Йордан Радичков за Сибир, който за първи път се появява в самостоятелно издание от 40 години насам”, допълни внукът на писателя.

„В тази книга се описва тази прословута история със срещата му с един сибирски шаман, когото Йордан Радичков пита дали има Бог. И шаманът му отговаря: „Може и да има Бог, може и да няма, но ние трябва да живеем така, все едно го има”. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!