Популярното в Западна Европа споделено ползване на електрически тротинетки под наем, вече и в София. Наемането става с мобилно приложение, а тротинетките ще са на много места в столицата.
 

Снимка: bTV

В централната градска част на столицата е започна обособяването на над 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха.

Снимка: bTV

„Знаете, че няма регулации все още в закона. Предложили сме и работим заедно с Държавната агенция по пътна безопасност по промени в Закона за движение по пътищата, така че да намерят място тротинетките в него”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Както настоя кметът, ограничението на скоростта на скутерите ще бъда 20 км в час”, каза Томаш Тод – представител на стартъп за електронна мобилност.

Наред с удобствата обаче трябва да знаете, че карането на тротинетка може да крие рискове.

Снимка: bTV

Важно е да знаете, че когато наемете устройство, то може да бъде карано в определени зони, ако излезете извън тях, електрическата тротинетка ще спре рязко.

Снимка: bTV

Шведската агенция за транспорт дори призова електрическите скутери да бъдат забранени по пътищата, след като 27-годишен мъж е загинал при катастрофа, докато е карал едно от хипермобилните превозни средства.

Велоалеите са ни малко, повечето са доста на дупки, с шахти, доста хора ще разберат колко е зле инфраструктурата в България. Предполагам, че след пускането масово на обществените електрически тротинетки ще стане един хаос, поне в центъра на София”, коментира Иво Делин - сдружение "Велоеволюция".

Снимка: bTV

Важно е, когато се качваме на устройството, да не забравяме да използваме и обезопасителни средства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!