Прокуратурата ще изиска информация от различни институции по отношение на петимата, включени в новия списък "Магнитски".

През почивните дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че това ще се случи още днес. Засега обаче от държавното обвинение запазват мълчание.

Българите от новия списък "Магнитски", а именно двамата бивши директори на АЕЦ "Козлодуй" – Иван Генов и Александър Николов, бившият финансов министър в няколко правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, лидерът на партията "Русофили" Николай Малинов и бившият енергиен министър Румен Овчаров от БСП ще са обект и на цялостна проверка, възложена от вътрешния министър Иван Демерджиев.

“Възложил съм вече на главния секретар и на всички структури на министерството да бъде проверена цялата налична оперативна информация за тези лица, всички производства, които са водени или се водят във момента”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Към този момент по случая МВР ще си партнира с ДАНС, но не и с прокуратурата, допълни още Демерджиев. Той подчерта, че очакванията му са да има и следващи списъци със санкционирани българи.

"Силно се надявам, че преди да излезе следващият списък ще имаме резултати по досъдебни производства, които ще касаят лица, попаднали в този списък", коментира Демерджиев.

Според вицепрезидента Илияна Йотова последният списък "Магнитски" е "още едно доказателство за несвършена работа".

"Няколко Народни събрания трябваше да приемат антикорупционно законодателство, но на няколко пъти законопроектите се спънаха в зала. Сега се надявам след изборите едно сериозно стабилно мнозинство със стабилно правителство да има първи приоритет приемането на такива закони", добави Йотова.

Четирима от петимата санкционирани заявиха за bTV, че не са ощетявали държавата с корупционни схеми и не знаят защо са в списъка "Магнитски".

Петият Владислав Горанов заяви ексклузивно за bTV, че уважава позицията на американската държава.

“Не уважавам мотивите и смятам, че са подведени. Хубаво е, че фактите ще излязат някога, не че някой ще излезе да каже - той Горанов не беше лошо момче”, каза той.

В мотивите се казва, че Горанов е част от списъка по две причини. Първо заради връзки със санкционирания от САЩ български олигарх и бивш депутат Делян Пеевски. Второ за манипулиране на законодателство.

“Познавам Пеевски от периода на тройната коалиция. Това е удобна спекулация. През 2009 г. март, когато се появих за първи път, се появих до Бойко Борисов”, добави Горанов.

Според мотивите като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат, на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес.

Нанесените данъчни щети от бившия финансов министър се изчисляват на близо 600 млн. лева.