Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. Това се случи на четвъртата седмица от началото на протестите на майките на деца с увреждания. Вицепремиерът подчерта, че решението му е лично и морално, не е направено под натиск на премиера Борисов и е съгласувано с коалицията "Обединени патриоти", особено с Красимир Каракачанов.

По думите му, то е продиктувано от убеждението му, че медийната кампания срещу него не би трябвало да тежи на кабинета.

"Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък", каза Валери Симеонов.

Премиерът Борисов е приел оставката, съобщиха от правителствената информационна служба.

В изказването си Валери Симеонов каза, че причините са продължаващата медийна кампания срещу него и нежеланието му да става повод за напрежение в управлението:

"Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дни, от която кампания, като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред МС, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на поста, който заемам, а и върху народни представители от Националния фронт за спасение на България.

Пак по същия начин с частично публикуване на изказването, вадене от контекста и вменяването на вина на мои съпартийци. Вече ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват съответно и определени политически сили.

Наясно съм също така, че тази медийна кампания удря върху рейтинга и авторитета на правителството и се превръща в една пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си го позволя", заяви Симеонов.

Управлението е едно от най-успешните и не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия, предпоставки за обществени настроения, протести и атаки, не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото, допълни той.

Станах вицепремиер не защото това ми е детската мечта, а само защото за това настояваха моите партньори – да бъда като гарант на това управление, участвайки в него като гарантирам подкрепата и на партията, която ръководя, посочи Валери Симеонов.

"Затова съм вицепремиер и никога не съм поставял условията да бъда назначаван за такъв, но по настояване на моите партньори аз поех тази отговорност".

Смятам, че това е най-правилната постъпка – да не създавам проблеми на правителството на "Обединени патриоти" на ГЕРБ, каза още Симеонов.

"Моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание, поне частично. Хайде сега да видим, след като вицепремиерът Валери Симеонов си подава оставката, дали ще продължават тези протести и с какви претенции", допълни той.

"Разбирам и това, че не съм добре приет основно в медийното пространство, тъй като аз не съм стандартен политик, а човек, който смята, че трябва да се казва истината, че човек трябва да е честен, последователен, упорит, деен и ефективен във всяко нещо, с което се захване.

Така че няма никаква драма в това. Правя това, което ми диктува моята съвест, не го правя под никакъв натиск, каза Валери Симеонов и подчерта, че Бойко Борисов не му е казвал да си подаде оставката, а е взел това решение след консултации с неговите партньори и особено с Каракачанов".

Той изреди част от работата си по време на заемането на поста, като заградителното съоръжение по границата с Турция, връзките с нашите сънародници в държавите с българска диаспора.

Скандалът с Валери Симеонов започна точно преди един месец, когато той нарече майките на деца с увреждания "кресливи жени", а децата им "уж болни".

На 16 октомври Валери Симеонов коментира протеста на майките на деца с увреждания пред партийната телевизия на НФСБ. Думите му отприщиха масово недоволство и искания за оставка на вицепремиера.

"Eдна група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях."

Първо Симеонов обясни думите си във „Фейсбук”.

„Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума.”

Няколко дни по-късно, подкрепен от работодателите, Валери Симеонов заяви, че ще подаде оставка само ако политическият съвет на коалицията му я поиска. Иначе нямало причина.

"Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично", каза Валери Симеонов.

23 октомври – И след среща с Обединените патриоти, извинение отново не последва, оставка.

"Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че да кажа, че тези деца се преструват? Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал", каза Валери Симеонов.

24 октомври – След среща при Борисов на партньорите в управлението Валери Симеонов се извини.

„По настояване на Коалиционния съвет аз поднасям своите изявления към тези които са се почувствали обидени". Близо месец по-късно, оставка не последва, но и протестите с исканията за такава не спряха.

Какви са реакциите на политическите сили и какво предстои след оставката на вицепремиера, гледайте утре в предаването на bTV "Тази събота".