Не виждам причини да подам оставка по лични съображения. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по повод исканията да се оттегли на протестиращите майки на деца с увреждания. „Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли, не боли, това е истината, стоя зад своите думи катeгорично”, подчерта той.

Симеонов допълни, че когато политическият съвет на коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти поискат оставката му, той ще я подаде.

„Всеки може да иска оставки, особено политически партии и политически лидери. Оставката обаче представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен пост. Причините могат да бъдат две – лични, морални, ако човек е допуснал грешка и по този начин смята, че ще я изкупи, а втората е искане за оставка в резултат на политическо решение. Такова политическо решение може да вземе политическия съвет на коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти. Същите те са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по свое желание, такова беше решението на коалиционния съвет”, коментира Симеонов.

„Става въпрос за мнението основно на трима души – Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам по политически причини”, подчерта той.

„Протестите на БСП не ме притесняват. Нормално е  политическа опозиционна сила да иска оставка. Да си ги събират, да ги карат с рейсове от различните градове”, подчерта той.

Валери Симеонов получи подкрепата на работодателските организации. Не може улицата да диктува поведението на правителството, каза Евгени Иванов от КРИБ. Той допълни, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса.

„България е демократична държава, има Конституция, където ясно е записано, че в парламента се влиза през избори и се излиза през избори, другото е хунта. Ако някой плаши с уличен протест, нека да ви напомня, че преди 3 г. Ларгото – от МС до парламента, пое 20 000 наши работници, когато работодателите протестирахме срещу повишаването на цената на тока. Ако някой иска отново да доведем 20 000, ние сме готови”, обяви Иванов.

Майките на деца с увреждания днес излизат нов, мащабен протест под прозорците на властта с настояване за оставката на Валери Симеонов.

Снимка: btvnovinite.bg

Поводът беше неговият коментар за законопроекта за хората с увреждания, в който той нарича майките „група кресливи жени” с „уж болни деца”.

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството и призова същото да направи и Симеонов. В пост във „Фейсбук” вицепремиерът написа, че това е политическа кампания и заяви:  „Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума”.