Спешно възстановяване на доставките на природен газ по съществуващия ни договор с "Газпром". За това настояват в отворено писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

 

В случай, че договорените количества втечнен газ от танкерите стигнат до България, той ще е с 35-40% по-скъп от този по договора с "Газпром", пресмятат от асоциацията. Трите танкера с втечнен газ за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите ни количества, посочват от асоциацията. А бизнесът вече е притеснен от по-високата цена с 54 на сто за август, заявена от "Булгаргаз" и отчита, че не може да понесе повече увеличения.

 

„Август, тъй като е отпускарски сезон, поръчките обикновено са по-малко, но това съвсем минимално облекчава ситуацията и не ни помага, ако имаме такива ценови равнища и септември -това ще е убийствено“, заяви Ивайло Найденов, БФКИЕК.


От петролната и газова асоциация също отчитат, че служебното правителство трябва да търси бърз изход от ситуацията.

 

„Няма много източници на газ, няма и свободни слотове. Ако не искаме да получим газ от „Газпром“, ще трябва да търсим посредници, а това разбира се, ще оскъпи цената, което ще има последици за икономиката и потребителите“, каза Светослав Бенчев, БПГА.

От асоциацита на топлофикациите пък предупреждават, че ако няма газ - отоплението ще спре.


Мазутът е и доста замърсяващо гориво, а топлофикациите нямат и очистващи съоръжения за него, допълват още от асоциацията на топлинните дружества.