Спешна среща на властта за бюджета за 2024 г. В нея са взели участие ГЕРБ, ДПС и министърът на финансите.

Договорка е постигната, а нагласата е вотът на недоверие към правителството в областта на отбраната и националната сигурност, да се отхвърли, стана ясно в края на деня.

От ГЕРБ обявиха, че са съкратили, 3-4 милиарда разходи. По думите на ДПС във финансовия министър има много разум.

Така или иначе, властта признава, че забавяне на бюджета има. Първоначалният план беше бюджетът да бъде внесен на 22 ноември.

След като в петък беше направена първата крачка, днес е имало нова среща на властта за бюджета, обяви в Дулово Бойко Борисов.

"2,5 милиарда лева завишени неоснователно приходи да бъдат махнати. Дългът да бъде прецизиран с милиард, сиреч с 3-4 милиарда лева съкратихме", каза Борисов.

Същото послание дойде и от ДПС, макар и в края на деня.

"Обсъждаме нещата, след малко Асен Василев идва. Ще разговаря с ГЕРБ и с ДПС по темите, ще има решение, във финансовия министър има много разум", каза Делян Пеевски.

Премиерът призна, че има забавяне, но се движим в правилната посока.

"С изключение на забавянето няма нищо драматично в това, което се случва в момента. Напротив и миналата седмица аз казвах, че моята препоръка към финансовия министър е да говори с лидерите на партиите. Така, че този разговор започна", добави Николай Денков.

Утре ще се проведе тристранния съвет за бюджета, а до края на седмицата ще бъде внесен в парламента. След това започва обсъждането и по комисии и на финала - в пленарната зала.

Бойко Борисов обяви в Дулово, че няма да е кандидат за президент.

Той допълни, че времето за това е било, когато е бил на 40 години и като главен секретар е имал 93% рейтинг. Сега единствено искам ГЕРБ да бъде стабилизиращият фактор и България да мине през чудовищната криза, обобщава Борисов в Дулово.