Без категорична подкрепа за бюджета от социалните партньори в Съвета за тристранно сътрудничество. Големите работодателски организации няма да дадат одобрението си утре, а синдикатите настояват за повече пари за заплати през следващата година.

КНСБ ще настояват за още 700 млн. лв. в разходната част на бюджета. Според тях увеличението на заплатите на учителите догодина трябва да бъде по-голямо от предвиденото.

Като „мизерни“ определиха заплатите в земеделието - там ще настояват за още 91 млн. лв. Повече пари за възнаграждения ще поискат и за работещите в железниците и в градския транспорт.

Настояват и за 15-процентно увеличение на парите, които получават работещите в сектор „Здраве“. За целта са необходими още 185 млн. лв., изчисляват от конфедерацията.

В сегашния проект на бюджет пък въобще не е заложено увеличение на заплатите на преподавателите във висшето образование, отбелязват от синдиката. Затова ще настояват за още 50 млн. лв.

Напрежението сред работещите във висшето образование расте, казва доцент Беров от Софийския университет. Вече се събира петиция с призив за увеличение на заплатите с 15% от догодина - не само за преподавателите, но и за администрацията в университетите.

„Колегията е много настроена за протест. Не е нормално да няма отношение, да няма национала политика. Вярно, живеем в турбулентно време, но именно в турбулентното време трябва да личи кое е приоритетно за едно общество”, коментира доц. Христо Беров, преподавател по съвременна българска история.

Синдикатите ще подкрепят бюджета на Асен Василев само при условие, че се заделят още пари за увеличение на заплати в сектори като земеделие, транспорт и здравеопазване.

„В тези сектори има напрежение. Ако не се стигне до увеличение на заплатите, просто очаквайте протести. Ние оценяваме бюджета като напрегнат, особено в приходната част. За нас бюджетът не изглежда неизпълним, особено по отношение на събираемостта“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Работодателите няма да подкрепят бюджета. Според тях предвидените разходи, включително и за заплати в обществения сектор, не са придружени с план за повишаване на качеството на услугите.

„Няма на практика реформа, има изливане на пари, които нямаме. Увеличаване на дълга, разходите по дълга и отдалечаване на страната от еврозоната“, посочи Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Бизнесът прогнозира, че през следващата година може да има спад в продажбите. А синдикатите настояват в плана за общественото осигуряване през 2024 г. да бъдат увеличени парите за безработица.