1427 лв. месечен доход е необходим за издръжка на един работещ, който живее сам. Това сочат данните на КНСБ. От синдиката представиха резултатите от наблюдение на потребителските цени и заплати за издръжка.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 2/3 от работещите се осигуряват на по-нисък доход от заплата за месечна издръжка, а почти 42% от работещите получават заплати до 1000 лв., което е крайно недостатъчно.

Месечната издръжка за тричленно семейство от двама работещи възрастни и дете до 14 години е 2568 лв. Тя нараства с 192 лв. от предходната година.

Снимка: btvnovinite.bg

Цените на храните в малката потребителска кошница нарастват с 15,2% от предходната година. Днес само за храна един работещ дава минимум 562 лв., а за 2022 г. са ни били необходими с 13,1% по-малко – 488 лв. за месец.

„В България миналата година сме могли да си купим тази кошница 7,5 пъти, днес можем 7,1 пъти. Това е и отговорът защо трябва да нарасне минималната заплата - за да компенсира поскъпването. За сравнение, през 2022 г. в Германия работещ е можел да си купи 24 пъти, а сега 33 пъти“, коментира Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

„По всички линии за пореден път това доказва, че България има най-високите цени от гледна точка на най-ниските доходи. Ние искаме в бюджета 15% минимален растеж на доходите, затова колкото и да е инфлацията - да може да се овладее“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още за издръжката на живот четете на сайта businessnovinite.bg: