Активната комуникация на бизнесмена Пламен Бобоков със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов по темата с делото във ВАС за танкера "Бадр" е започнала непосредствено след образуването на административното дело - на 27 септември 2018 г. Това е показала компютърно-техническата експертиза на устройствата на обвиняемия бизнесмен съобщиха от прокуратурата.

Новото съобщение е във връзка с досъдебното производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. 

От държавното обвинение публикуваха нови скрийншотове на кореспонденция, за която вече ясно се твърди, че е между Пламен Бобоков и Пламен Узунов. Те се разследват за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

Пламен Бобоков вече има едно обвинение по аферата с боклука, а секретарят на президента засега поне е само разследван

Снимка: Специализирана прокуратура

„Prezident-Pl. Uzunov” пише до П.Б.: „Чакам номерчето.“ Отговорът на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано (на 13.09.2018 г.) административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас. Самото заседание на ВАС по конкретното адм. дело е насрочено за 27.11.2018 г. 

Снимка: Специализирана прокуратура

На 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б. за съдебното решение, преди същото още да е подписано от членовете на съдебния състав. Самото решение става публично шест дни по-късно – на 02.01.2019 г., припомнят от прокуратурата.

Анализът на разменените съобщения между Бобоков и Узунов сочи, че двамата са обсъждали предмета на адм. дело №11413/2018 в продължение на шест месеца. 

Експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установява, че с „Prezident-Pl. Uzunov” са разменени общо 61 файла, част от които съдържат и информация за съдебни дела и решения по тях. 

Вчера Узунов каза в студиото на "Лице в лице", че отношенията му с Бобоков са само с делови характер, но от спецпрокуратурата твърдят, че имат данни за множество лични срещи.

Според справка на bTV в Наказателния кодекс, обвинение за търговия с влияние по член 304 Б може да се повдигне, когато някой е давал пари, за да се упражни търговия с влияние. В оповестените досега чатове не става дума за предлагани пари. 

Снимка: Специализирана прокуратура

Според главния прокурор Иван Гешев определи казуса на "свински черва" - дърпаш от единия край, появява се от другия край. Той беше категоричен, че никой няма да контролира и наблюдаващия прокурор по изтеклите звукозаписи и снимки, които се свързаха с името на премиера.

"Българската прокуратура, докато аз съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми, независимо дали става въпрос за министър председател, министър, заместник-министър, секретар на някое си ведомство, депутат или ром (...), социално слаб или не толкова социално слаб, олигарх или неолигарх", допълни обвинител №1.