Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени – никога и по никакъв повод не съм взимал,  не ми е предлагана облага. Това заяви в „Лице в лице“ президентският секретар по правни въпроси Пламен Узунов. Той добави, че държи името му да бъде изчистено. 

Миналата седмица прокуратурата обяви, че той е общувал с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и е осъществявал „търговия с влияние“. Днес държавното обвинение разпространи скрийншотове на съобщения между Бобоков и Prezident-Pl. Uzunov. Те касаят три отделни случая, за които двамата обменят информация през 2019 г.  

Той е бивш директор на пловдивската полиция, напуска системата на МВР през август 2015 г., за да се завърне като министър на вътрешните работи в служебния кабинет, съставен от президента Румен Радев. В момента е секретар на държавния глава по правните въпроси. 

Снимка: Ладислав Цветков

Узунов обясни, че обвинение за търговия с влияние се доказва рудно, но той не разчита на прокуратурата. Той разказа, че познава само Пламен Бобоков, но не и неговия брат.

„Контактувал съм с него през годините, налагало го е служебната ми дейност. Във всяка една делегация, когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента – моята длъжностна характеристика изисква да извърша проверка на фирмите и лицата. Ако има съмнителни те трябва да бъдат спрени и да не пътуват с президента. При него подобно нещо не съм установявал““, каза Узунов и допълни, че това е причината да осъществят контакт. 

Снимка: Ладислав Цветков

Секретарят на президента заяви, че изпитва уважение към Пламен Бобоков, защото е интелигентен човек, но уточни че не знае много за личния му живот, въпреки че са приятели. 

Той посочи, че държавното обвинение е разпространило собствена интерпретация на неговите показания. 

„Доброволно заявих, че ще окажа пълно съдействие, предадох мобилния си телефон. Уведомиха ме, че трябва да отидем до дома ми, за да извършат проверка и претърсвания. С голямо учудване установих, че там, където живея има полицейски бус, автопатрул и два мотора, а навън беше пълно с полиция. Съжалих следователя, защото му се наложи да ги отпрати, а в този момент започнаха да прииждат медии“, посочи Узунов.

Той беше категоричен, че към момента е свидетел, а не обвиняем. „Разликата между свидетеля и обвиняемия е, че обвиняемият има повече права – да не дава обяснение, има право на защитник. Свидетелят трябва да се яви, трябва да разясни. Възможно е прокуратурата да прецени и да ме обвини, но аз нямам никакви притеснения и съм спокоен“, добави той.

 

 

Пламен Узунов добави, че от дома му са иззети стар мобилен телефон и една флаш памет. По думите му дори не знае какво има на преносимият хардуер, защото била останала в дрехите му. 

„Аз не бях готов да отговарям на въпроси, защото не знаех, че прокуратурата е разпространила такава „интерпретация“ на чатовете“, каза още Узунов.

Снимка: Ладислав Цветков

Секретарят на президента коментира и решението на Върховния административен съд за либийски кораб, което не е било подписано, но Узунов го е притежавал и изпратил на Бобоков. „В края на 2018 г. е назряваше дипломатически скандал за противозаконно отнемане на либийски танкер под името БАДР в български териториални води. Още тогава президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. Още тогава беше сформиран екип, който да проучи случая, за да предотвратим скандал и обявяването на България за пиратска държава“, разказа Узунов. 

По думите му той е бил част от този екип и е контактувал с различни хора по казуса. Узунов призна, че в този момент е контактувал с бизнесмени, които имат български интереси в Либия. „В цялата организационна дейност при мен е попаднало и въпросното решение. Нямам спомен кой ми го е изпратил“, уточни той и добави, че няма познати магистрати във ВАС.

 

Узунов обяви, че не познава юриста Николай Николов от Русе, за който Пламен Бобоков призна, че е „ходатайствал“, за да бъде назначен за градски прокурор. Той добави, че никой не го е молил да лобира за него, както и че той няма компетенции и власт за подобно назначение.

Той отрече да се е занимавал по случай за руски гражданин за придобиване на българско гражданство, каквито данни имаше в разпространената кореспонденция от прокуратурата. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Нека прокуратурата да покаже какви ангажименти съм поел и какво съм изпълнил. Това, че някой ми е изпратил някаква бланка – знаете ли колко неща ми изпращат? Не съм поемал ангажименти към никого за подобно нещо, а и нямам власт да го направя, това е абсурдно!“, заяви Узунов.

Той обяви, че целта е да се навреди на президента Румен Радев, а той се ползва за средство. Посочи, че с държавния глава са обсъждали казуса и все още не е загубил неговото доверие.