Прокуратурата разпространи комуникация, която ползва като доказателство по разследване за търговия с влияние. По него вече беше разпитан секретарят на президента Пламен Узунов, а днес и бизнесменът Пламен Бобоков.

Бобоков остана два часа на разпит в Националното следствие като свидетел. Обвинени няма. Според държавното обвинение, новите чатове са улика за търговия с влияние. В съобщението на прокуратурата двамата общуващи са изписани с инициали – П.Б. и Prezident-Pl. Uzunov.

Обвинението твърди още, че кореспонденцията между двамата може да има отношение към работата на Пламен Узунов като вътрешен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков и като секретар на президента Румен Радев. 

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос на bTV Бобоков каза, че не е искал услуги от Узунов и не помни такава комуникация. Обвинението е поискало ново задържане под стража за Бобоков, след като Специализираният съд го пусна под гаранция от 1 млн. лв. миналия петък, която вече беше платена.

Снимка: btvnovinite.bg

На влизане бизнесменът Пламен Бобоков каза, че не знае защо го викат. След това обясни, че е за есемесите от миналата седмица. Той допълни, че не знае за новите чатове, оповестени от прокуратурата

Обвинението публикува три случая, в които Бобоков е искал информация от Узунов: 

  • За молба на руснак да получи българско гражданство. След възражение на ДАНС заради националната ни сигурност, молбата е отхвърлена. Не става ясно защо чак на 22 януари 2019 г. Бобоков изпраща снимка на молбата на руския гражданин на Узунов.

    „Мислите ли, че аз съм се занимавал с този случай. Съгласен съм, но да стигне до президентството..Най-напред има Съвет по гражданство, трябва да даде становище от МВР и ДАНС. Кореспонденцията, прокуратурата да я предостави и да видим какви ангажименти съм поел. Не съм поемал ангажименти към никого, а и нямам власт да го направя . Разбирате ли това е абсурдно“, заяви Пламен Узунов.
  • Вторият случай е свързан с искането на либийски гражданин. Данните за него да бъдат заличени от масивите на МВР. На 11 април 2019 г. Бобоков изпраща данни с входящ номер на молба и номер на преписка, като на следващия ден има пропуснато повикване от Узунов. Малко по-късно Бобоков пише:

    „Адаш, забравих да ти напомня да провериш за моя либийски приятел по твоите канали!“. Събеседникът обещава до „вторник“ да „види“.

    „По молба на господин Бобоков, той ме потърси, за да му окажа съдействие за това какъв е реда. Аз съм изтеглил бланката и съм му я препратил“, обясни секретарят на президента.  
  • Последният сюжет е от 18 декември 2019 г. Тогава Бобоков иска съдействие за собствеността на два Майбаха, като дава регистрационен номер. 

Миналата седмица Бобоков каза, че сам е дал паролите на телефоните си на обвинението.

Пресслужбата на държавния глава също излязоха с позиция. От там посочват, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Допълват, че отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента.

Снимка: btvnovinite.bg

"Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на  избирателно огласяваната информация", пише в позицията им.