На 18.03.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. длъжностно лице (министър) е извършило нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици. Това съобщиха от Специализираната прокуратура, след като вчера вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев по сигнал на "Инса ойл".

Специализирана прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители.

"На 23.03.2022 г. представители на изпълнителната власт показаха публично пред български медии постановление за образуване на досъдебно производство, което не е подписано и подпечатано. Това дава основание да се предположи, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ. Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК. Специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи", пишат от прокуратурата по повод показания и днес от Рашков в ефира на bTV документ.

Наблюдаващият прокурор вече си е направил отвод "във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му. Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването".

От спецпрокуратурата коментират и думите на Кирил Петков, според когото подобно досъдебно производство е "безобразие": "Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона".