Специализираната прокуратура е приключила проверката за т.нар скандал „500К“ с отказ за образуване на досъдебно производство, обяви ръководителят ѝ Валентина Маджарова пред журналисти.

Става дума за сблъсъка между Татяна Дончева от ИБГНИ и Радостин Василев от ИТН. Депутатът от партията на Слави Трифонов обяви, че на среща в кантората му по време на напрегнатите преговори за сформиране на правителство в рамките на 46 НС тя му е написала на лист „500К“ и имена на негови съпартийци, което той е разбрал като сума, която би могъл да получи, ако част от групата на ИТН се отцепи и участва в мнозинство, което да подкрепи кабинет.

Дончева тогава категорично отрече да е отправяла подобно предложение, на свой ред обвини „Има такъв народ“ в опит да спасят статуквото в съдебната система и цялата ситуация допълнително влоши отношенията между протестните партии в кратко просъществувалия парламент.

Маджарова обясни днес, че данни за престъпление има, но те са недостатъчни, тъй като „за подкуп за необходими доста предпоставки“, а „проверката е показала, че данните са рехави за такъв извод“.