Новата глава от скандала между Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и Радостин Василев от "Има такъв народ" започна вчера в партийната телевизия на ИТН.

Адвокат Василев разказа, че на 12 август се е видял с Дончева в кантората си. Тя си драскала на листче имена на хора от ИТН, сред които Виктория Василева, Ива Митева и Иван Хиновски. Написала и "500К".

Той допълни и че има видеозапис как Дончева влиза и излиза от кантората му. Тя отговори веднага от Виена.

"Какво иска да ни каже накрая Радостин Василев – че може да забърка някакъв абсолютен буламач. Да натопи всякакви хора, твърдейки всякакви неща за тях и накрая леко да се измъкне като каже: "Тя не ми е предлагала подкуп", коментира тя.

По-късно с пост във Фейсбук Дончева допълни, че целта на ИТН е да бъде отстранена от политиката и между партиите да има подозрителност и недоверие.

Председателят на парламента Ива Митева обяви, че от известно време вече не разговаря с Татяна Дончева. Колегите й от ИТН обаче потвърдиха думите на Василев.

"Аз знам че това се случи, казаха веднага. Те са свикнали така да си формират мнозинства. Самият факт, че се опитват да цепят не е окей, а какво е пишело на листчето - няма значение", каза Виктория Василева.

Колегите на Татяна Дончева реагираха остро и видяха интрига в поведението на ИТН.

"Парламентаризмът загреба дъното. ГЕРБ, ИТН и главният прокурор са ансамбъл за синхронно плуване. Показателно е, че става, когато се опитваме да закрием спецпрокуратурата", коментира Мая Манолова.

С пост във Фейсбук Слави Трифонов обяви, че Дончева на практика е признала, че се е опитвала да разцепи ИТН.

"Ако това не е грандиозен скандал в една парламентарна демокрация, в която всички се кълнем, здраве му кажи. Всъщност едва ли има депутат в българския парламент, който би напуснал групата си и би изневерил на своите избиратели, само заради милите очи на Татяна Дончева или заради симпатичния й тревненски диалект", написа той.

ГЕРБ също се намесиха в спора и настояха, че ако президентът скоро не разпусне този парламент, ще поискат анкетна комисия да разследва случая.

"Казано с прости думи – една от двете страни лъже и трябва да направим всичко възможно истината да излезе на бял свят", заяви Тома Биков.

Междувременно специализираната прокуратура образува проверка за търговия с влияние.

"Евентуално наблюдаващият прокурор може да снеме, ако прецени, сведения от някой от народните представители, във връзка с факти и обстоятелства, които касаят евентуално извършено корупционно престъпление", заяви говорителят на държавното обвинение Христо Кръстев, който не се ангажира дали проверката ще повлияе на изборите.