Два месеца с един допълнителен при необходимост е законовият срок, в който Специализираната прокуратура ще прецени дали има извършено престъпление при разговора на зам.-председателя на парламента Татяна Дончева с депутата Радостин Василев от ИТН, припомни пред bTV говорителят на структурата Христо Кръстев.

Установява се има ли корупционни практики от страна на народен представител, каза още той.

От партията на Слави Трифонов обвиниха Дончева, че се е опитала да „купи“ подкрепа от народни представители, като е написала пред Василев бележка с надпис „500К“. Тя не отрича за срещата, но твърди, че не е ставало дума за пари и ще си търси правата в съда.

По-рано стана ясно, че прокуратурата се самосезирала по случая с твърденията за предлагане на пари на народни представители от ИТН от страна на зам.-председателя на НС Татяна Дончева.

„След като има изнесена информация, ние трябва да се самосезираме и това сме и направили. Следва да изясним каква е обективната действителност”, заяви Христо Кръстев.

Когато прокурорската проверка приключи, наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК.

Прокурорската преписка по случая вече е разпределена на наблюдаващ прокурор, като той може да снеме сведения от депутати „във връзка с факти и обстоятелства, които касаят евентуално извършено корупционно престъпление“, уточни Кръстев.

„Освен обяснения няма какво друго да бъде направено, но те ще бъдат тези сведения, които ще бъдат анализирани и ще се прецени на кого да се даде вяра и на кого – не“, допълни той.

Кръстев не счита, че проверката е част от предизборната кампания: „Не мога да Ви кажа дали ще изкриви изборите, ние сме длъжни да извършим проверка на базата единствено и само на факти, а не на мнения и предположения“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!