Ескалира скандалът около твърденията, че Татяна Дончева е опитала да разцепи групата на “Има такъв народ”. Прокуратурата се самосезира за търговия с влияние по случая.

Татяна Дончева обяви, че завежда дела, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" видя в това атака срещу партията.

В кулоарите на парламента адвокат Радостин Василев разказа отново как се е видял с Татяна Дончева в офиса си. Тя си драскала на листче имена на хора от ИТН, сред които Виктория Василева, Ива Митева и Иван Хиновски. Написала и 500 к.

„Казусът е морален и показва какво се е случвало дълги години назад както в кулоарите на парламента, така и извън него. Това, че въобще проведох тази среща с г-жа Дончева, естествено беше консултирано с ръководството на нашата партия и те знаеха за това нещо. Такова твърдения нямам, че са ми предлагали подкуп. Аз в интервюто казвам точно какво се е случило. Аз съм адвокат и мога да правя оценки на фактите и никога няма да набедявам някого в нещо, което не е сигурно. На мен ми заприлича на отвратителна среща с един играч от 25 години, който вече трябваше да бъде помолен да напусне моя офис, защото час слушах как обижда абсолютно всички и така си мисли, че ще спечели някакво мое доверие или нещо“, каза Василев.

Още снощи Татяна Дончева обяви, че ще съди Радостин Василев.

„Какво иска да ни каже накрая Радостин Василев – че може да забърка някакъв абсолютен буламач. Да натопи всякакви хора, твърдейки всякакви неща за тях и накрая леко да се измъкне като каже: "Тя не ми е предлагала подкуп“, коментира Дончева.

Другите депутати от ИТН потвърдиха думите на Василев.

"Аз знам че това се случи, казаха веднага. Те са свикнали така да си формират мнозинства. Самият факт, че се опитват да цепят не е ОК, а какво е пишело на листчето - няма значение", заяви Виктория Василева от ИТН. 

Колегите на Татяна Дончева реагираха остро и видяха интрига в поведението на ИТН.

"Парламентаризмът загреба дъното. ГЕРБ, ИТН и главният прокурор са ансамбъл за синхронно плуване. Показателно е, че става, когато се опитваме да закрием спецпрокуратурата", коментира Мая Манолова.

ГЕРБ също се намесиха в спора. Настояха, че ако президентът скоро не разпусне този парламент, ще поискат анкетна комисия да разследва случая.

Проверката, образувана от Специализираната прокуратура, е за търговия с влияние.

"Евентуално наблюдаващият прокурор може да снеме, ако прецени, сведения от някой от народните представители, във връзка с факти и обстоятелства, които касаят евентуално извършено корупционно престъпление", заяви говорителят Христо Кръстев.

Държавното обвинение на се ангажира дали проверката ще повлияе на изборите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!