Телевизионните зрители показаха категорично предпочитание към програмата на bTV в понеделник следобед, когато телевизията излъчи специалното студио “Епохата Елизабет II” по повод погребението на кралица Елизабет II. 31.3% от всички зрители са гледали програмата, сравнено с 19.4% гледали конкурентната телевизия в този слот, според данните на ГАРБ:

Снимка: ГАРБ

Водещи в студиото бяха Петя Дикова и Ивайло Везенков, а директно от Лондон специалният водещ на bTV – Васил Христов представи своите ексклузивни гости, като тримата коментираха събитието, приковало погледите на милиарди хора по света. Над 4 часа и половина ефир бе изпълнен и със специални репортажи за дългия и интересен живот на кралицата, отишла си на 8 септември, а екипът на bTV бе единственият телевизионен екип, излъчващ от площад Трафалгар, който беше напълно затворен заради драстичните мерки за сигурност.

Делът на зрителите във възрастова група 18-49, които са предпочели bTV е 24.7%, сравнен със 17.3% на следващата телевизия:

Снимка: ГАРБ

Първите гости в специалното студио на bTV бяха журналистът Севда Шишманова и пиар експертът Максим Бехар, последвани от клиничния психолог Велислава Донкина и проф. Анна Кръстева.

Събеседник на Ивайло Везенков и Петя Дикова в специалното студио беше Боряна Джанабетска, издател на книги за кралското семейство - както за Елизабет II, така и за Чарлз III, на чиято биография е и преводач.

Екипът на предаването предложи и среща с един от най-известните кралски биографи - Матю Денисън, чиято последна книга е посветена на кралица Елизабет II, вече издадена и в България.

В специално интервю на Васил Христов последният директор на българската секция на BBC Ели Хауърд говори за определението „телевизионна кралица“ и как покойната Елизабет II използваше новите медии.

„Много сърдечен, директен и бих казал много, много отворен човек“, сподели спомените си за кралицата пред bTV посланикът на България във Великобритания Марин Райков.

Българските зрители имаха възможност да видят и Раналд Макекни, фотографът, направил последния официален портрет на Кралицата, отец Добромир Димитров, който служи в българската църква „Св. Йоан Рилски“ в Лондон и единствената българка, която работи в тръста на новия крал Чарлз III „The Prince trust“ Кристина Петрова.

„Кралицата е символ на постоянство, на любовта. Тя винаги е била пример за хората“, каза в специалното студио на bTV британецът Кен Хил.

Пред bTV говориха и британци, които живеят в българското село Паламарца, както и единственият българин, който работи в Уестминистър. Илиян Нанчев има възможността да вижда срещата между короната и парламента от първо лице. Той е сред хората, поклонили се над тленните останки на кралица Елизабет II.

На финала на церемониите в Уиндзор, където е последният дом на кралицата и нейна любима резиденция, за bTV предава на живо международният редактор Илияна Димитрова.