Уникално за България пътно строителство. Чрез специална технология на магистрала "Струма" пренесоха огромен мост над главния път за Гърция.

Десетки хиляди тонове бетон над главите на смаяните шофьори и пътници. Чрез технологията на т. нар. потактово избутване мостът пред тунел "Железница" преминава над жп линията, главния и второстепенния път и река Струма без да ги засегне.

"При тази технология връхната конструкция на съоръжението се изгражда в единия край на моста и поетапно се избутва по цялата дължина", обясни Борислав Стрински, ръководител на обекта.

Така се избягва полагането на греди с кранове, което обикновено затваря трасето за дни, а  Е-79 няма алтернатива в района при условие, че летните пътувния са в разгара си.

Огромната конструкция се движи с 1 см в секунда. През следващите часове тя ще премине над главен път Е-79 без да се налага спиране на движението.

Движението не се вижда с просто около, а за ден мостът напредва с около 30 метра. Цялата му дължина ще бъде над половин километър.

"Когато мостът е завършен при последното му избутване ще бъде избутана маса от 15 хил. тона - това, за да го визуализират зрителите са около 10 хил. леки автомобила", допълни Борислав Стрински, ръководител на обекта.

Мостът ще е готов след няколко месеца, но цялото ново трасе от магистралата ще се ползва най-рано след година и половина.