Специалисти допускат, че е възможно Русия да подготви мощен удар срещу милиони компютри и сървъри в евросъюза включително и у нас.

Руската федерация разполага с три служби, които се занимават основно с кибератаки и са много добре подготвени, казват независимите специалисти.

„Това се доказа с действия по време на мирния период - една електроцентрала спря и едно министерство бе криптирано. Русия може да нанесен киберудари върху инфраструктура в Украйна“, каза Ясен Танев, специалист по киберсигурност.

През последните седмици се забелязва драстично увеличение на имейлите със зловреден софтуер.


„Съобщения, които могат да маскирани от български пощи, банки, куриерски организации…фондове - тези съобщения съдържат в себе си инфекции те когато бъдат отворени, компютърът се превръща в зомби и може да атакува, който прецени по света. Така че вие ставате част от една престъпна мрежа“, обясни Танев.

Независимите експерти са категорични, че страната ни изостанава в киберзащитата. И държавната администрация трябва спешно да се подготви. За слабости признава и министърът на електронно управление Божидар Божанов, но казва, че страната ни е подготвена.

„Например, отказ от услуга, или така наречения DDoS атака, имаме в момента вдигната защита, която използва външни доставчици, така че дори да ни засипят с DDoS образно казано да можем всъщност да я отразим. Се готви мощ на хакерска атака. Нямаме такива данни за мощна хакерска атака, но ние се готвим за най-лошото“, заяви Божанов.

Според министъра киберсигурността в най-критичните сектори на държавата е над задоволителното. Няма случаи на тежко пробити администрации.