Акцията по спасяването на трите осиротели мечета, които бяха открити в Родопите, продължава успешно. Те вече са в новия си временен дом в специализиран център в Гърция.

Как стигнаха до там и кога ще бъдат върнати в българската природа?

Мечетата бяха открити самотни на 21 април в района на село Барутин, гладни и дехидратирани, най-малкото с тегло под под 2 килограма. В най-тежкия период бяха поверени на грижите на организация „Четири лапи” в парка за танцуващи мечки в Белица. 

Снимка: btvnovinite.bg

 

В детската стая за мечетата е вкарано цяло дърво, подът е отрупан с клони, за да могат поне малко животните да се почувстват близо до естествената си среда.

Месец по-късно в отлично здраве и удвоили теглото си мечетата тръгнаха на път.

В спасителния център за мечки на организация „Арктурос” край гръцкото село Айтос бяха подготвили всичко за пристигането на мечетата. За сирачетата се грижи Мелина Авиарину, работи в центъра от 12 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изключително важно е да знаеш кога трябва да си близо до мечетата и кога да започнеш да се отдалечаваш. Когато те са много малки имат нужда от грижи от близо, да бъдат хранени като от майка си например, но в един момент това трябва да спре, за да може те да започнат да гледат на нас като врагове, да започнат да ни отбягват”, разказва тя.

„Арктурос” е една от най-старите природозащитни организации в Гърция. Започва работа през 1992 г., а първата ѝ цел е да спаси танцуващите мечки. Имат парк като българския в Белица, където в момента живеят 14 мечки спасени от Гърция, Сърбия и  Албания.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мечката живее около 25 години, женската мечка ражда два, три пъти в живота си 1-2 мечета. Те учат от майка си как да оцелеят около две години и половина. Аз наричам това университет. Тези мечки не знаят как да живеят в дивата природа, заради това ние ги отглеждаме тук”, казва Христос Хаджийоану.

Скоро и малките мечета ще бъдат преместени в горски район, където ще останат преди да бъдат освободени напълно.

Плановете са малко преди да дойде време за зимен сън, ако мечетата са готови, да бъдат върнати в българската природа.