Спад на турските туристи у нас заради COVID кризата. Това отчете министърът на туризма Марияна Николова след среща с турския си колега Мехмет Ерсой. Въпреки това около 300 хил. турски граждани са почивали в родните курорти през изминалата година.

Отчетеният спад на туристи е около 50 на сто. Заради пандемията тази година се очаква промяна при дестинациите, които ще избират туристите.

Туроператорите трябва да проектират маршрути, които избягват претоварените туристически зони. „Това може да бъде под формата на маршрути, които са фокусирани върху по-отдалечените места и дори конкретна популярност на ниши от сферата на туризма, които до миналата година въобще не са били популярни“, обясни Николова. 

Снимка: Министерство на туризма

България и Турция се споразумяха да насърчават двустранния туристопоток и да предоставят на всички заинтересовани необходимата информация, свързана с изискванията за осъществяване на безопасно пътуване в България и Турция. Държавите ще продължат да работят заедно и за развитието на туристически подотрасли като зимен, морски, СПА, здравен, културно-исторически, круизен, селски туризъм и др.

По време на заседанието беше постигната и договорката в бъдеще да бъде обсъден и въпросът за улесняване на процедурата за издаване на визи за турските туристи, посещаващи България.