Наблюдава се значителен спад в туристическия поток между България и Турция заради световната COVID криза през изминалата година се. Tенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от коронавируса.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой. 

„Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло“, изтъкна премиерът.

Действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни.

Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др.

Премиерът подчерта, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, породена от COVID-19.

Ще има ли промяна в дестинации през тази година?

Министърът на туризма Мариана Николова  заяви, че пътуванията с цел туризъм от Турция през миналата година в България са били близо 300 хил., като уточни, че е налице спад от 50% спрямо 2019, но той е напълно обясним с ефектите от пандемията.

Според нея популярните дестинации не само ще се променят, но тези очаквания на туристите вероятно ще повлияят на начина, по който хората пътуват до и в рамките на дестинацията, изтъка министър Николова.

Тя допълни, че изборът на вид транспортно средство за придвижване до дадена дестинация вече може да не се определя само от цената, а по-скоро решенията ще бъдат повлияни от хигиенните стандарти.

Например ако маските са задължителни или не; разстоянието между местата и т.н.

Смятам, че България от 2020 г. се подготвя за тези промени, тази адаптация наблюдавах и при нашите съседи и считам, че съвместно ще успяваме да открояваме добрите решения за продължаване работата на сектор туризъм, който е стратегически и в България, и в Турция, подчерта вицепремиерът.

От друга страна, за българските граждани Турция си остава номер 1 пазар за изходящ туризъм, през 2019 г. са регистрирани над 1,6 милиона пътувания на българи в страната, съобщи тя.

По думите й туроператорите ще трябва да проявят изобретателност и въображение, като проектират маршрути, които избягват претоварените туристически зони.