Близо половината от българите или 47,3% смятат, че следващите парламентарни избори у нас трябва да са предсрочни и организирани от служебно правителство. 35,5% считат, че изборите трябва да са редовни през март 2021 г.

Също така повече от половината българи (55,4%) са напълно сигурни, че ще гласуват на следващите избори за парламент.

Това сочат данни на агенция „Сова Харис“, след проведено проучване между 19 и 25 август 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани. В допитването са разгледани теми като протестите у нас, предложенията за промени в Конституцията и свикването на Велико народно събрание.

Конституцията, протестите и главният прокурор

61,2% от българските граждани смятат, че предложението на премиера Бойко Борисов за промени в Конституцията е опит за печелене на време и оцеляване във властта. Близо половината от българите – 49,6% предпочитат първо управляващите да подадат оставка, а после да се мисли какво да се прави.

Снимка: btvnovinite.bg

17,8% от допитаните считат, че е необходимо приемането на нова Конституция. Голяма част от гражданите – 42,9% са на мнение, че е достатъчно да се направят поправки в действащата.

Близо половината от респондентите – 48,3% подкрепят напълно протестите, а 45,6% не одобряват радикализирането на недоволството и проявите на гражданско недоволство като възпрепятстването на свободното движение на гражданите или пък блокиране на достъпа до министерства.

Снимка: btvnovinite.bg

84,2% от участниците в допитването са „за“ главният прокурор да бъде задължен да се отчита пред парламента на всеки 6 месеца, а 81,2% са съгласни мандатът му да бъде намален от 7 на 5 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Забелязва се почти еднакъв резултат при допитаните за това дали Висшият съдебен съвет да се раздели на два независими органа – на съдиите и на прокурорите – 47,5% са съгласни, докато 45,3% не могат да преценят.

Депутатите в НС и ВНС

Близо 80% от допитаните подкрепят броят на депутатите в Народното събрание да бъде намален от 240 на 120 депутати. Близо 70% са „за“ редуцирането на състава на Велико народно събрание от 400 депутати на 200.

Също така 65,1% подкрепят въвеждането на задължително машинно гласуване, а 62% - дистанционно гласуване по пощата и интернет.

65,5% са против президентът да се избира от парламента, а не чрез пряко гласуване.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС по поръчка на вестник «Труд» в периода 19 – 25 август 2020 г. сред 1000 български граждани. Изследването е реализирано по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.