Хората осъзнаха след толкова време управление на Бойко Борисов, че единственото, с което той се занимава е да разпределя порциите в онзи тесен кръг от близки до властта фирми и пари, които после се връщат и ги виждаме в едни снимки и шкафчета.

За съжаление, както се вижда в парламента, ребусът ще бъде решен с гласовете на ДПС. Съмнявам се, че ще бъдат взети емоционални решения. Там действат рационално. Ако Доган и неговото обкръжение са решили, че Борисов не им върши работа вече – значи е приключил.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов. За „Тази сутрин“ той обясни, че е необходим концентриран натиск върху властта, за да си отиде тя.

Той беше категоричен, че неговата партия е подкрепила протестите от началото, защото хората на улицата са имали еднаква оценка с тях за това какво представлява властта днес.

„Основният проблем е тежката корупционна схема, която контролира държавата. Това е спойката, която събира всички хора и която води до това над 60% да искат незабавни избори“, обясни той.

Според него предложението на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание е с цел, за да се отложи оставката на кабинета. Атанасов смята, че няма нужда от ВНС и проблемът не е в законовата регламентация, а в начина, по който се упражнява властта.

„Ако на 2 септември не се реши въпросът, това ще е началото на една тежка политическа есен, която задължително ще доведе до отстраняването на Борисов от власт. (…) Защо трябва да има „рестарт“, като досега ни убеждаваха, че страната върви?“, коментира той.

„Една от основните цели на тези маневри е да не се стигне до служебно правителство, за да може Борисов и неговата кохорта да организират следващите избори. Не бива да допускаме това да се случва“, допълни още съпредседателят на „Демократична България”.

По думите му Народното събрание е тежко делегитимирано.

Той се надява мнозинството в следващия парламент да зависи от „Демократична България“ и смята, че подкрепата към партията расте.