Свикване на Велико народно събрание не е необходимо – около тази теза се обединиха от политическото обединение „Демократична България“. Те определиха този ход на ГЕРБ като „маневра, с която целят да задържат властта. 

Според съпредседателя на партията ген. Атанас Атанасов предложенията могат да бъдат осъществени и със законодателни промени.

„30 години се пържим в това, което БКП ни сготви през предното ВНС – преди 30 години, когато Комунистическата партия, тежко дискредитирана, трябваше да се разпусне и да се отстрани от политическата сцена, тя си организира избори тогава за ВНС и ги „спечели“, за да може 30 години да се пържим в това, което тогава ни сготвиха със сегадействащата Конституция“, заяви Атанасов.

По думите му предложенията на премиера Бойко Борисов за ход, който е доказателство за задкулисие, което се доминира от ДПС. „Последните 24 ч. единствено мълчи ДПС, защото идеята и тяхна. И Борисов на практика е говорител на това задкулисие, което управлява“, допълни той.

Най-добрият изход за България в настоящата политическа криза е незабавната оставка на правителството и предсрочни избори, коментира сълидерът на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той посочи, че протестът иска оставка и отговорност от главния прокурор Иван Гешев, а според него предложенията на министър-председателят не гарантират, че мандатът на обвинител №1 ще бъде прекратен.

„Едното нещо, за което няма нищо съществено е статутът на главния прокурор. Цинична измама, особено по отношение на младите хора, в които иначе Борисов се кле вчера, четейки текст, написан от друг. Искаме избори!“.